Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Co dělat na veterině

Po příchodu do čekárny vyčkejte příchodu našeho personálu. Vidíme Vás na kameře. Naše sestřička Vám přijde otevřít, ale může nastat situace, kdy zrovna máme plné ruce práce s pacientem, který přišel před Vámi, prosíme tedy o strpení. Posaďte se a neklepejte vícekrát, může to rušit nejen nás, ale hlavně zvířecího pacienta na našem stole.

 

Až Vám naše sestřička otevře, zeptá se Vás na příjmení a jméno, na které u nás máte založenou kartu a co trápí Vašeho zvířecího kamaráda.

 

Jestliže jdete na očkování, mějte připravený očkovací průkaz. V případě jiných zdravotních komplikací Vás pak lékař v ordinaci vyzve k popisu problému. Nezapomeňte se zmínit o maličkostech, jako je chuť k jídlu, pitný režim, frekvence kálení a močení, délka trvání problému a jeho vývoj, zájem Vašeho zvířátka o hru a okolní svět. Vhodné je též přinést s sebou odchycenou moč.

 

Poté, co nám řeknete, s jakým problémem přicházíte, je na řadě klinické vyšetření. Požádáme Vás, abyste svého mazlíčka zvedli na vyšetřovací stůl. Pokud k nám nesete své zvíře v přepravce, položte ji na stůl a následně zvíře vyndejte. Poté dejte přepravku na zem, aby se do ní zvíře neschovalo.

 

Již v průběhu Vašeho popisu někdy veterinář Vaše zvířátko vyšetřuje - někdy třeba „jen“ pozorováním jeho chování v ordinaci, proto jej nemusíte dávat na stůl ihned po příchodu do ordinace. Větší pejsky na stůl samozřejmě dávat nemusíte vůbec, vyšetření provedeme na zemi.

 

V prostředí ordinace se zvíře necítí zcela jistě, buďte mu proto vždy blízkou oporou, přidržujte ho na stole či na zemi, mluvte na něj a hlaďte ho. Fixace zvířete je Vaším úkolem. Zvíře Vás zná nejlépe a kontakt s Vámi je mu nejpříjemnější.

 

Prosíme Vás, abyste nikdy nenechávali Vašeho zvířecího kamaráda na stole bez Vašeho dohledu a drželi ho (pokud Vás výslovně nevyzveme k opaku). Většina pacientů se snaží ze stolu seskočit, dlažba na podlaze je kluzká a mohlo by dojít k tomu, že si Váš mazlíček seskokem vážně ublíží. Veterinární lékař má pouze dvě ruce a není tudíž možné, aby si pacienta zároveň přidržoval a vyšetřoval, či prováděl ošetření jako takové. Pokud je to nezbytné, naše veterinární asistentky Vám rády s fixací pomohou, nicméně jejich úkolem je být k ruce především lékaři.

 

Pokud je Vaše zvíře nedůvěřivé k cizím lidem, nezapomeňte nám to prosím sdělit předem, abychom předešli případným komplikacím!