Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Kastrace králíka a morčete

9. 11. 2021

Informace pro klienty – kastrace králíka/morčete

 

PŘED ZÁKROKEM:

 

1) Na operační zákrok je třeba se objednat. To lze učinit osobně, telefonicky, výjimečně e-mailem.

 

Termín operace: ...................................

 

2) Před zákrokem není nutné dodržet hladovku ani zamezit přístupu k vodě. Je vhodné přinést králíka/morče ve vlastní přepravce s trochou sena a pítkem.

 

3) Abychom se mohli Vašemu zvířátku plně věnovat, je nezbytné, abyste na objednaný zákrok přišli včas v udanou hodinu. Pokud to z jakéhokoliv důvodu nebude možné, prosím, zavolejte nám a určitě se budeme schopni s Vámi domluvit na řešení.

 

4) Poté, co přijdete na zákrok, zvíře si klinicky vyšetříme. Pokud je klinicky v pořádku, domluvíme si s Vámi termín vyzvednutí (2 a více hodin po zákroku, aby probouzení probíhalo pod naším dohledem) a Vy odcházíte. Proč neuspáváme pacienty s Vámi? Snažíme se, aby vše probíhalo v klidu, za co nejnižší spotřeby anestetik a bez zbytečného otálení. Vaše zvíře po Vás po Vašem odchodu chviličku bude tesknit, ale pak si na nás zvykne a podle našich zkušeností pak i lépe snáší úvod do anestezie. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, nemusíme dělit naši pozornost mezi majitele a pacienta, ale věnujeme 100% naší pozornosti Vašemu zvířeti.

 

Termín vyzvednutí zvířete: ..........................................

 

ZÁKROK:

 

1) U králíků/morčat používáme injekční anestezii v kombinaci s inhalační. Zvíře tedy dostane na úvod injekce do svalu a poté je anestezie vedena inhalačně v izofluranu.

 

2) Po úvodních injekcích pacienta položíme, oholíme a vydezinfikujeme operační pole. Pokud víte, že má Vaše zvíře alergii na jod, nezapomeňte nás na to upozornit! Zatímco sestřička chystá operační sál, nástroje a umisťuje zvíře do správné polohy vhodné k operaci, veterinární lékařka se již myje speciálními roztoky a chystá se tak přímo k zákroku. Ihned po umístění zvířátka do správné operační polohy pak může lékař začít s operací, čímž šetříme zvířátku čas a anestezie je tak co nejkratší. Králíci a morčata během zákroku leží na vyhřívané dečce, abychom předešli podchlazení.

 

3) Po dokončení operace je pacient umístěn do hospitalizačního boxu s vyhřívanou podložkou. Samozřejmostí je infuzní terapie, antibiotická clona, léky proti bolesti. Následně sledujeme, zda probouzení z anestezie probíhá bez problémů.

 

4) I přesto, že děláme vše, co je v našich silách, abychom předešli nebo omezili rizika, které souvisí s anestezií nebo samotným zákrokem, může dojít ke komplikacím. Při řešení těchto komplikací se může navýšit cena předpokládaného zákroku. V extrémních případech může dojít i k úhynu pacienta, toto riziko je však velmi malé.

 

CO DOMA:

 

1) Poté, co přijdete domů, nechte králíka/morče v klidu, teple, nejlépe v jeho kleci. Zamezte zvířeti dnes ve volném pobíhání po bytě, přístupu na postel, pohovku, křeslo. Reakce jsou díky anestetikům zpomalené a hlavně nepředvídatelné, Váš mazlíček by z nábytku mohl snadno spadnout a zranit se. Zvířata se po anestezii může leknout podnětů, které by jim normálně nevadily.

 

2) Během anestezie spí zvířata s otevřenými víčky, proto mají oči namazané mastičkou proti vyschnutí rohovky. Očí si nemusíte nijak všímat, během pár hodin mast z očí vymizí sama.

 

3) K vodě nechte zvířeti volný přístup ihned po příchodu domů, ale nenuťte je pít (má zpomalený polykací reflex, mohlo by vodu vdechnout).

 

4) Krmení můžete podat ihned po příchodu z ordinace.

 

5) Váš mazlíček dostal léky proti bolesti a proti zánětu, ale samozřejmě bolest v prvních dnech cítit trochu může. Nemusíte se ale bát ho opatrně zvedat a přenášet, hojení rány tím jistě neohrozíte.

 

6) Povrch rány je kryt plastickým zeleným/stříbrným obvazem, který se časem (cca 10 dní) odrolí. Většina králíků a morčat se o ránu nezajímá a hojení probíhá dobře, i přes to je nutné ránu pravidelně kontrolovat a hlídat, zda si jí zvíře nekouše. Pokud si do rány zanese infekci, je v krajním případě nutné ji znovu uvést do anestezie a provést reoperaci okrajů rány.

 

8) Druhý den po zákroku přijďte na kontrolu. O ránu není třeba se nijak starat, jen ji 1x denně zkontrolujte. V případě mokvání, výtoku sekretu, zarudnutí, zduření či náhlého zmizení zelené/stříbrné barvy neváhejte a přijďte na kontrolu.

 

Termín kontrolního vyšetření: .......................................

 

10) Většinu pacientů zveme na kontrolu ještě týden po zákroku, abychom si byli jisti, že se rána dobře zahojila.

 

V případě jakýchkoli obtíží neváhejte a kontaktujte nás!