Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Péče o zuby

Kočkám a psům, podobně jako lidem, po vypadnutí mléčných zubů narostou zuby trvalé, se kterými si již musí vystačit po celý život. Péče o zuby je tedy nezbytná, aby si zachovali zdravý chrup po celý život. Zubní kazy se díky odlišnému složení stravy a prostorným mezerám mezi zuby u těchto zvířat vyskytují jen minimálně. Mnohem častěji se vyskytující problém je zubní kámen, který může vznikat i v štěněcím věku. Zubní kámen vzniká mineralizací zubního plaku, což je v podstatě tenká vrstvička bakterií a jejich produktů.

 

Optimální metoda k zamezení tvorby zubního plaku je jeho mechanické a enzymatické odstraňování. K tomu slouží zubní kartáčky různých typů a zubní pasty určené pro zvířata. Lidské zubní pasty nejsou vhodné pro vysoký obsah fluoru a neakceptovatelnou chuť. Oproti tomu některé zubní kartáčky určené pro lidi lze s výhodou u zvířat použít. Musí být ale měkké s bohatým množstvím štětiček. Zubní pasty nebo gely pro psy a kočky jsou vhodně ochucené (většinou masová nebo játrová příchuť) a jsou určené k spolknutí. Na zuby se nanáší kartáčkem, pokud však manipulace v dutině ústní není tolerována, lze je nanášet alespoň prstem a využít tak jejich enzymatickou složku. Na trhu jsou i přípravky ve formě prášku, které brání usazování zubního plaku a lze je vmíchat do krmiva.

 

Čistit zuby je nezbytné provádět každý den, aby byla zajištěna dostatečná prevence. Stačí čistit pouze vnější plochy zubů, není třeba násilně otevírat tlamu zvířete ve snaze se dostat k straně vnitřní. Je to proto, že zubní kámen se usazuje nejprve z vnější strany a až následně potom ze strany vnitřní. Ovšem je nezbytné čistit všechny zuby včetně stoliček vzadu. Pokud již vznikl zubní kámen, který má obvykle žlutou až tmavě hnědou barvu, je tvrdé konzistence a usazuje se na sklovině zubů, je nezbytné provést stomatologické ošetření v sedaci. Zubní kámen se totiž pouhým čištěním zubů již odstranit nedá. Součástí prevence je i pravidelná prohlídka u veterinárního lékaře.