Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Očkování psů a koček

Očkování je důležitou součástí prevence před vznikem a šířením závažných onemocnění psů a koček. Standartně očkujeme psy proti sedmi onemocněním (psinka, parvoviroza, infekční hepatitidě, parainfluenza, infekční laryngotracheitida, leptospiroza, vzteklina), kočky proti třem až pěti (panleukopenie, kaliciviroza, herpesviroza, vzteklina, chlamydioza), přičemž je možné zvolit i některá očkování nadstandartní (tetanus, borelioza, psincový kašel, očkování proti plísňovým onemocněním, chlamydioza, ...). Očkovací schémata se různí dle výrobce vakcín, snažíme se používat moderní vakcíny s očkovacími schematy navrženými tak, abychom nemuseli u Vašich miláčků přeočkovávat všechny nemoci každý rok.

 

Že je toho hodně a je to složité? Nevadí, trochu si očkování základní „sedmikombinace“ psů a „troj-“ až „pětikombinace“ u koček rozebereme.

 

Jak očkovat štěně a kotě:

 

Štěňata a koťata správně vakcinovaných fen a koček, mají prvních cca 8-12 týdnů života v těle protilátky, které získaly z kolostra (prvního mateřského mléka) -  mateřské protilátky. Tyto protilátky mládě chrání proti vzniku nemocí, ale zároveň brání „aktivnímu” vytvoření protilátek vlastních. Jakoby nám tedy zamezí ve správné reakci na vakcínu.

 

První vakcinace štěňat se tedy doporučuje v době, kdy klesnou pasivně získané protilátky od feny a tělo štěněte si může aktivně vytvořit své vlastní. To je podle nejnovějších studií zhruba ve věku 8-9 týdnů. V případě, že je zhoršená nákazová situace, může veterinární lékař rozhodnout o časnějším nástupu očkování, nejdříve však v 6 týdnech věku. Při první vakcinaci očkujeme hlavně proti psince a parvoviroze, lze ale očkovat i proti infekční hepatitidě, parainfluenze, infekční laryngotracheitidě.

 

Hladina mateřských protilátek v těle může klesat pomalu, takže se stává, že ani v 9 týdnech si štěně po vakcinaci svoje vlastní protilátky nevytvoří, proto se za 3 až 4 týdny se štěňata očkují podruhé (tedy kolem 11 týdne věku). To již očkujeme proti psince a parvoviroze, infekční hepatitidě, parainfluenze, infekční laryngotracheitidě a leptospiroze.

 

Za další 3-4 týdny (po 14 věku života) ještě naposledy dostanou třetí dávku vakcíny, kdy k šestici onemocnění přidáváme i vzteklinu.

 

U některých plemen psů někdy očkujeme leptospirozu zvlášť mimo toto schema, abychom omezili možnost vzniku nežádoucích účinků či alergických reakcí.

 

První očkování koťat provádíme po 9. týdnu věku a druhé přeočkování provádíme za 3-4 týdny.

 

Ve věku 1 roku, se mladý pes či kočička očkuje znovu proti všem onemocněním. Této vakcinaci se říká boostrové (upevňující).

 

V dalších letech pak probíhá očkování jedenkrát za rok, u moderních vakcín se však každý rok nemusí přeočkovávat všechny nemoci, ale jen vybrané (např. u psů jen leptospiroza a případně parainfluenza).

 

Proti jakým onemocněním se očkuje?

 

PSI:

Psinka je nebezpečné virové onemocnění psů, nejčastěji napadá štěňata do 6 měsíců věku, ale onemocnět mohou i starší zvířata. Existuje několik forem projevů psinky. Onemocnění může vypadat jako „nachlazení“ - objevuje se teplota, výtok z nosu a očí, pejskovi se špatně dýchá, vznikají záněty očí. Jinou formou je forma střevní, kdy se objevují průjmy. Variantou je také kožní forma se změnami na kůži, kdy třeba na tlapkách dochází ke zhrubnutí polštářků. Mohou vznikat i nervové příznaky s křečemi a ochrnutím.

 

Infekční hepatitida je virové onemocnění psů, nejčastěji napadá mladé 1-2leté psy. Při tomto onemocnění můžeme pozorovat „žloutenku“, zvracení, průjem, silnou bolest břicha.

 

Parvoviroza psů je virové onemocnění, které je nejnebezpečnější zejména pro štěňata. Projevuje se úporným zvracením a průjmem a nezřídka i přes intenzivní terapii končí úhynem zvířete.

 

Parainfluenza psů a infekční laryngotracheitida psů jsou méně závažná virová onemocnění, která jsou ale velmi snadno přenositelná. Obě tyto virozy jsou součástí komplexu tzv. „psincového kašle“, což je onemocnění horních cest dýchacích projevující se úporným suchým či vlhkým kašlem. Na vzniku tohoto onemocnění se podílí i další viry a případně i bakterie (např.Bordetella bronchiseptica), proti kterým lze očkovat nadstandartně (u nás např. vakcína Nobivac KC)

 

Leptospiroza je bakteriální onemocnění, které napadá naše psí kamarády, ale může napadat i jiná zvířata. Rezervoárem onemocnění jsou divoce žijící zvířata, hlavně potkani, kteří vylučují bakterii do prostředí svou močí. Pes se nakazí přímo od nemocných zvířat nebo pitím kontaminované vody. Projevuje se vysokou horečkou, „žloutenkou“, krvavým průjmem a mohou vznikat krváceniny. Některé typy leptospir jsou přenosné i na člověka.

 

Vzteklina je virové onemocnění, které napadá všechny teplokrevné živočichy včetně člověka, přenáší se především pokousáním. Jedná se o onemocnění 100% smrtelné a jeho očkování je pro psy v České Republice povinné ze zákona. Vzteklinu očkujeme i u koček, které nejsou držené jen striktně v domácnosti

.

NADSTANDART:

Borelioza je onemocnění teplokrevných živočichů, které přenáší klíšťata. Akutní příznaky boreliozy jsou horečka, střídavé kulhání, zvětšené mízní uzliny a netečnost. U chronických případů pak záněty kloubů a až jako pozdní příznak mohou být i neurologické poruchy. Očkujeme vakcínou Biocan B či Borrelym 3, je třeba za 3 týdny přeočkovat a poté se chodí na očkování 1x ročně. Očkování je vhodné provádět mimo sezonu klíšťat, tedy v zimě.

 

Tetanus je nebezpečné bakteriální onemocnění teplokrevných živočichů. Bakterie Clostridium tetani se vyskytuje všude a napadá tělo většinou průnikem do hlubokých ran. Ohrožení jsou zejména štěňata při výměně chrupu a dále psi, kteří se vyskytují v blízkosti koní. Koně totiž mají Clostridium tetani běžně v trávicím traktu a vylučují ji trusem. Onemocnění se projevuje se křečemi a ztrátou koordinace pohybů. Mezi první příznaky patří zvláštní výraz v obličeji a toporná chůze. Očkování provádíme vakcínou Cloteid 4, která se aplikuje do svalu, po 3 týdnech je třeba provést přeočkování a dále se očkuje každé dva roky.

 

Psincový kašel je onemocnění horních cest dýchacích projevující se úporným suchým či vlhkým kašlem. Na vzniku tohoto onemocnění se podílí několik virů či bakterií, součástí standartního očkování je virus parainfluenzy a inf.laryngotracheitidy psů, součástí nadstandartní vakcinace je navíc např. Bordetela bronchiseptica. Očkování provádíme vakcínou Nobivac KC, která se aplikuje do nozder a vytváří se tak protilátky přímo v místě, kam případně pronikají i patogeny způsobující toto onemocnění. Očkování se provádí jednou za rok, u náchylných plemen lze i 1x za 6 měsíců.

 

KOČKY:

Panleukopenie je nebezpečné virové onemocnění koček. Onemocnění se projevuje urputným průjmem, zvracením, horečkou a nechutenstvím. Rychle může dojít k dehydrataci a úhynu zvířete. Nejvíce jsou ohroženy mladé venkovní kočky do 1 roku věku, ale jelikož se virus přenáší nejen kontaktem s nemocnou kočkou, ale přežívá velmi dlouho ve vnějším prostředí, je možné i nakažení předměty, které byly virem kontaminovány. Proto pozor, můžete například donést virus domů na oblečení, botách.

 

Kaliciviroza je virové onemocnění, které u koček spolu s herpesvirozou způsobuje tzv. kočičí rýmu, kočičí chřipku. Jedná se o silně nakažlivé onemocnění, přenáší se většinou kontaktem s nemocnou kočičkou. Projevuje se horečkou, kýcháním, výtokem z nozder a nechutenstvím. Kalicivirus také často napadá dásně a způsobuje kočičce v dutině ústní bolestivé afty. Existuje i velmi nebezpečný kmen viru, který je původcem systémové kalicivirózy s vysokou úmrtností.

 

Herpesviroza je silně nakažlivé onemocnění, které se přenáší kontaktem s nemocnou kočičkou. Spolu s kalicivirozou způsobuje tzv. kočičí rýmu, kočičí chřipku, projevující se horečkou, kýcháním, výtokem z nozder a nechutenstvím. Herpesvirus může někdy napadat sliznici jazyka nebo na tvrdého patra, kde způsobuje bolestivost při přijímání potravy. Březí kočky mohou potratit. Virus napadá i oči, dochází k zánětům a erozím na rohovce az k rozvoji tzv. zeleného zákalu. Po uzdravení z akutní infekce se asi 80 % koček stává chronickými nosiči většinou bez zjevných symptomů. Období vylučování viru může být navozeno stresem, jako je březost, laktace, změny v chovu.

 

Vzteklina je virové onemocnění, které napadá všechny teplokrevné živočichy včetně člověka, přenáší se především pokousáním. Jedná se o onemocnění 100% smrtelné. Vzteklinu očkujeme i u koček, které nejsou držené jen striktně v domácnosti.

 

Chlamydioza je onemocnění, které napadá mnoho druhů zvířat včetně člověka. U koček se projevuje nejčastěji onemocněním spojivek oka, kdy dochází k silnému hlenohnisavému výtoku z očí a otoku spojivek. Krátce po nakažení se mohou objevit krátkodobé horečky a nechutenství.