Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

O kastraci obecně

Jedná se o preventivní nebo léčebný úkon, při němž se chirurgicky vyjímají pohlavní orgány samce nebo samice.

Někdy se užívá i pojem tzv. chemická kastrace. Při ní dochází k útlumu pohlavní aktivity zvířete podáním hormonálních přípravků bez nutnosti operace. Neplodnost a útlum pohlavního cyklu potom ale nejsou trvalé.

 

Kastraci je možné provést u koček, psů i drobných savců obou pohlaví. Obvyklé důvody kastrace jsou buď chovatelské a preventivní nebo léčebné v případě rozvinutí některých onemocnění. Pokud majitel zvířete není schopen zodpovědně zaručit, že dokáže zabránit v naplnění jeho přirozené potřeby, a zároveň není přípraven na následnou péči o mláďata, je jistě kastrace vhodná. Péče v období březosti a porodu a následná péče o mláďata není vůbec jednoduchá záležitost a samozřejmě je také časově a finančně náročná. Kastrovaní samci mají tendenci se zklidnit, bývají méně agresivní a méně se toulají. Může být také řešením, jak se vyhnout nežádoucímu značkování nebo mrouskání a samozřejmě nechtěnému zabřeznutí.

 

Na zvážení je i preventivní úloha kastrace. Existuje celá řada onemocnění spojených s pohlavním ústrojím a pohlavními hormony a mnohé z nich vídáme v naší ordinace dennodenně. Například u fen, které háraly a nebyly nakryty, se setkáváme s falešnou březostí, při níž kromě změny chování často dochází i k tvorbě mléka. Někdy je tento stav nutné řešit u veterinárního lékaře. Komplikací může být zánět mléčné žlázy. Po každém hárání je také riziko rozvoje hnisavého zánětu dělohy. U starších nekastrovaných fen je poměrně vysoký výskyt nádorů mléčné žlázy. S obdobnými potížemi se můžeme setkat také u koček. Psy mohou ve starším věku trápit problémy se zvětšenou prostatou, které se většinou projevují obtížným kálením. U ramlic se poměrně často setkáváme s nádory dělohy. Samice morčat trpívají na cysty vaječníků, které mohou dosáhnout až rozměrů pingpongových míčků.

 

U samců koček a psů se může vyskytovat tzv. kryptorchismus. Je to porucha sestupu varlat do šourku, ta zůstávají v dutině břišní a jsou tak vystavena příliš vysoké teplotě. Proto je nezbytné u těchto jedinců provést kastraci vždy, protože nevhodně vysoká teplota zvyšuje pravděpodobnost vzniku nádorů. Toto onemocnění je vrozené a geny se přenáší na potomky.

 

Samozřejmě i kastrace jako každý chirurgický zákrok prováděný v anestezii má svá rizika. Kastrace u mladých zdravých zvířat ale nese rizika zcela minimální. U starších zvířat doporučujeme předoperační vyšetření pro odhalení dosud skrytých onemocnění a zhodnocení správné funkce životních orgánů. Celkové zklidnění a hormonální útlum u kastrovaných zvířat mohou zvyšovat tendenci k nadváze. Doporučujeme po kastraci přejít na energeticky méně vydatné krmivo, ideálně přímo určené pro kastrovaná zvířata. U fen může nastat komplikace v podobě inkontince moči, která je způsobena sníženou hladinou estrogenů. Většinou lze tento stav dobře zvládnout medikamentózně. Někteří majitelé popisují změnu povahy po kastraci. Ta může souviset se snížením hladin pohlavních hormonů. V případě obav lze nejprve provést chemickou kastraci a zhodnotit, zda snížení pohlavních hormonů vedlo k nežádoucí změně povahy zvířete.

 

Preventivní kastraci je vhodné provést nejdříve po ukončení pohlavního dospívání a tělesného vývoje zvířete. U fenek se ke kastraci přistupuje obvykle před 1. háráním nebo mezi 1. a 2. háráním, psy samce ve věku 1-2 let (dle plemene). Kočky a kocoury kastrujeme většinou ve věku 8 - 12 měsíců, kocoury obvykle s nástupem značkování. U drobných savců provádíme kastraci vetšinou od 6 měsíců věku.