Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Kastrace kocour

Informace pro klienty - kastrace kocoura

 

 

PŘED ZÁKROKEM:

 

1) Na operační zákrok je třeba se objednat. To lze učinit osobně, telefonicky, výjimečně e-mailem.

 

Termín operace: ...................................

 

2) U některých pacientů je vyžadováno také předoperační vyšetření. Velké předoperační vyšetření zahrnuje klinické vyšetření, rtg snímek, odběr a vyšetření krve, vyšetření markeru srdečního onemocnění NT-proBNP. Toto vyšetření lze provést 1 a více dní před operačním zákrokem. Odběr a vyšetření krve lze provést v den zákroku.

 

Termín předoperačního vyšetření: ........................................

 

3) Před zákrokem je třeba dodržet 6-12 hodin hladovku a 1 hodinu před zákrokem je nutné zamezit přístupu k vodě. Je vhodné přinést vlastní deku nebo ručník z domova na přikrytí. Kočku přinést v přepravce.

 

 

3) Abychom se mohli Vašemu zvířátku plně věnovat, je nezbytné, abyste na objednaný zákrok přišli včas v udanou hodinu. Pokud to z jakéhokoliv důvodu nebude možné, prosím, zavolejte nám a určitě se budeme schopni s Vámi domluvit na řešení.

 

4) Poté, co přijdete na zákrok, kocourka si klinicky vyšetříme. Pokud je klinicky v pořádku, domluvíme si s Vámi termín vyzvednutí (zhruba 3 hodiny po zákroku, aby se budil s námi pod dohledem) a Vy odcházíte. Proč neuspáváme pacienty s Vámi? Snažíme se, aby vše probíhalo v klidu, za co nejnižší spotřeby anestetik a bez zbytečného otálení. Váš kocour po Vás po Vašem odchodu chviličku bude tesknit, ale pak si na nás zvykne a podle našich zkušeností pak i lépe snáší úvod do anestezie. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, nemusíme dělit naši pozornost mezi majitele a kocourka, ale věnujeme 100% naší pozornosti Vašemu zvířeti.

 

Termín vyzvednutí zvířete: ..........................................

 

ZÁKROK:

 

1) Po úvodu do anestezie si připravíme a vydezinfikujeme operační pole. Pokud víte, že má Vaše zvíře alergii na jod, nezapomeňte nás na to upozornit! Zatímco sestřička chystá operační sál, nástroje a umisťuje kocourka do správné polohy vhodné k operaci, veterinární lékařka se již myje speciálními roztoky a chystá se tak přímo k zákroku. Ihned po umístění kocoura do správné operační polohy pak může doktorka začít s operací, čímž šetříme zvířátku čas a anestezie je tak co nejkratší.

 

2) Chirurgický řez je veden na šourku. Kastrace kocoura spočívá v operativním vyjmutí obou varlat. Kastrační rána/rány se nešijí.

 

3) Po dokončení operace je kocour umístěn do hospitalizačního boxu s vyhřívanou podložkou a přikryt. Samozřejmostí je infuzní terapie, antibiotická clona a léky proti bolesti. Následně bedlivě sledujeme, zda se Váš kocour z anestezie dobře budí.

 

4) I přesto, že děláme vše, co je v našich silách, abychom předešli nebo omezili rizika a komplikace, které souvisí s anestezií nebo samotným zákrokem, může dojít ke komplikacím. Při řešení těchto komplikací se může navýšit cena předpokládaného zákroku. V extrémních případech může dojít i k úhynu pacienta, toto riziko je však velmi malé.

 

CO DOMA:

 

1) Poté, co přijdete domů, dejte kocoura na teplé a klidné místo na zem. Pokud se kocour nebrání, tak ho přikryjte a můžete k němu pod dekou přiložit PET-lahve naplněné teplou vodou. Zamezte mu dnes v přístupu na vysoká místa. Reakce jsou díky anestetikům zpomalené a hlavně nepředvídatelné, na vysokých místech by kočka mohla buď uvíznout, nebo z nich spadnout a zranit se. Venkovní kočky nepouštějte ven! Od druhého dne se může kocour normálně pohybovat po bytě.

 

2) Během anestezie kočičky spí s otevřenými víčky, proto mají oči namazané mastičkou proti vyschnutí rohovky. Očí si nemusíte nijak všímat, během pár hodin mast z očí vymizí sama.

 

3) K vodě nechte kocourovi volný přístup ihned po příchodu domů, ale nenuťte ho pít (má zpomalený polykací reflex, mohl by vodu vdechnout).

 

4) Nažrat svému kocourovi dejte zhruba za 4 hodiny po příchodu z ordinace v množství cca 1/5 běžné denní porce, pokud porci s chutí sní a nebude zvracet, krmte ho takto po menších porcích. I druhý den raději krmte vícekrát denně menší porce.

 

5) Kočka může 1-2x zvracet, což je normální reakce na anestetika. Většinou k tomu dochází u zvířat, která zvracela již při úvodu do anestezie a na tento fakt Vás upozorníme.

 

6) Kastrační rána na šourku se nesešívá, aby mohl volně odtékat případný sekret z rány. Odtok narůžovělého raného sekretu záhy ustává. Semenné provazce jsou pevně podvázány, stehy jsou ukryty uvnitř bříška.

 

7) Ochrana rány není nutná, kocour si šourek může trochu olizovat. Ránu ale každý den jedenkrát zkontrolujte, jestli je vše v pořádku a nelíže si ji moc. V případě mokvání, krvácení, velkého výtoku sekretu, zarudnutí, zduření atd. neváhejte a přijďte na kontrolu.

 

 

V případě jakýchkoli obtíží neváhejte a kontaktujte nás!

 

CO POZDĚJI:

 

Po úplném zhojení rány nemá kastrovaná kočička jakákoli omezení. Pouze mají kastrovaná zvířata sklony k obezitě, doporučujeme přejít po kastraci na krmivo určené pro kastrované kocoury. Rádi Vám v této oblasti poradíme.