Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Tetanus

24. 10. 2018

Zvažujete jestli očkovat vaše zvíře proti tetanu?

V následujícím článku se můžete dozvědět víc o tomto nebezpečném onemocnění.

Tetanus je u psů a koček smrtelné onemocnění stejně jako u lidí. Způsobuje ho bakterie Clostridium tetani, která proniká do rány, kde uvolňuje toxin tetanospazmin. Tetanospazmin je v podstatě nervový jed, který brání uvolňování svalů.  Mezi nejvnímavější zvířata patří koně, ovce a králík. Psi a kočky jsou mnohem odolnější. Nejrizikovější skupinou jsou štěňata, která prodělávají výměnu zubů. Zubní alveol po vypadlém zubu je nejčastější vstupní branou infekce.

Příznaky onemocnění se začínají objevovat 5–18 dní po vstupu bakterie do organismu. Čím blíže je zranění k mozku, tím dříve dochází k objevení prvních příznaků. Hlavním příznakem je ztuhnutí svalů. Zvíře má napnuté končetiny a není schopno je pokrčit. Chůze je nejprve toporná, později zvíře uléhá a není schopno pohybu. Typický je výraz v obličeji, kdy má zvíře vrásčité čelo, vzpřímená uši, které se mohou špičkami dotýkat. Oko je zapadlé a je možné vidět třetí víčko. Koutky úst jsou staženy dozadu a zvíře se jakoby,, usmívá“ .  Čelisti jsou sevřené a zvíře sliní a má problémy s polykáním.

Tetanus se nedá diagnostikovat žádným specifickým testem. Diagnóza je stanovena jen na základě typických klinických příznaků.

Terapie tetanu je zdlouhavá a nákladná. Základem je použití protitetanového séra, které neutralizuje toxiny, které ještě nepronikly do mozku.  Dále je nutné podávání antibiotik, aby se zastavilo množení dalších bakterií. Pokud najdeme ránu, která je vstupní branou infekce, je vhodné ji chirurgicky ošetřit. Dále je možné podávat léky na tlumení křečí. Pacient by měl být uložen na klidné a tmavé místo, aby nedocházelo k dalšímu drážděni nervového systému.  U pacientů, kteří nejsou schopny chůze a příjmu potravy, je nutná hospitalizace. Bohužel prognóza je vždy velice nejistá.

Jedinou spolehlivou prevencí je vakcinace. Vakcinaci doporučujeme hlavně u psů, kteří se pohybují v rizikových oblastech (zemědělská půda, blízkost hospodářských zvířat a koní).

Vakcinovat lze štěňata od tří měsíců stáří. Nutná je revakcinace za 3-4 týdny a následně každé dva roky.