Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Lymská borelióza

25. 5. 2018

Borelióza je onemocnění přenášené klíšťaty, kterým se mohou nakazit lidé stejně jako kočky a psi. Je to bakteriální onemocnění, které se u zvířat projevuje trochu jinak než u lidí. Klasické zarudlé místo v okolí místa přisátí klíštěte nehledejte – to u zvířat vůbec nesvědčí o onemocnění boreliózou. U zvířat se projevuje obvykle teplotou, bolestí kloubů a svalů, akutním nástupem kulhání a ve vážnějších případech postižením ledvin, srdce a nervového systému. Kulhání se může projevovat i periodicky – střídají se období kulhání a klidu. Často ale onemocnění probíhá skrytě zcela bez příznaků a zvíře může zůstat dlouhou dobu infekční.

 

Aktivita klíšťat je momentálně (květen 2018) na nejvyšším stupni. Na území Prahy je 10 – 20% klíšťat pozitivních na boreliózu. Proto je třeba sebe i své miláčky před touto nemocí chránit. Součástí prevence jsou samozřejmě antiparazitární přípravky, ať již obojky, tabletky, spot – ony nebo spreje. Velkou výhodou oproti lidské medicíně je očkování proti borelióze pro psy, které zvíře chrání po jeden rok. Očkují se psi od stáří 12 týdnů s přeočkováním za 3 - 4 týdny. Její aplikace je vhodná na konci zimy, tj. v období před začátkem aktivity klíšťat.

 

Diagnostika onemocnění může být docela oříšek, ačkoliv nástrojů máme k dispozici více. Screeningový test onemocnění přenášených členovci představuje SNAP test 4Dx od firmy Idexx, který z malého množství krve odhalí hned 4 onemocnění přenášené členovci – boreliózu, ehrlichiózu, anaplazmózu a dirofilariózu. Tento test provádíme u nás v ordinaci a výsledek máme během 30 – 90 minut (příprava vzorku, temperace apod.).

 

Idexx 4Dx test negativní                               SNAP test 4Dx - negativní  

                           SNAP test 4Dx - pozitivní na boreliózu

 

V případě, že je tento test pozitivní nebo při vysokém podezření na boreliózu lze pak nechat v laboratoři stanovit množství protilátek v krvi. Opakované vyšetření hladiny protilátek s časovým odstupem pak umožní monitorovat průběh onemocnění.

 

Problémem v diagnostice boreliózy je skutečnost, že protilátky v krvi můžeme zachytit nejdříve za 3 - 4 týdny od nakažení – testy pak vyjdou falešně negativní. Proto se někdy při podezření na tuto infekci nasazují antibiotika, i když test vyjde negativní a vyšetření se opakuje později. Dobrá odezva pacienta na antibiotika se také považuje za nepřímý průkaz boreliózy. Naopak zvýšené množství protilátek v krvi u zdravého zvířete nemusí vždy svědčit o probíhajícím onemocnění – je to vlastně správná reakce imunitního systému po setkání se s patogenem. Určení diagnózy pak zahrnuje souhrn všech informací – zejména možnost setkání se s klíštětem, nakaženost klíšťat v dané oblasti, klinické příznaky, diagnostické testy a případně odezva na léčbu.

 

Přímá diagnostika bakterie bohužel není příliš spolehlivá, protože v krvi se ani v akutní fázi onemocnění nemusí původce zachytit. O něco spolehlivější je průkaz z mozkomíšního moku, který se u lidí provádí lumbální punkcí. U zvířat toto vyšetření není příliš běžné a provádí jej na specializovaném pracovišti.

 

Léčba boreliózy spočívá v podávání vhodných antibiotik, v akutních případech je mnohdy nutná celková podpůrná terapie, případně hospitalizace pacienta. Antibiotika se podávají obvykle dlouhodobě a průběh infekce se monitoruje opakovanými serologickými odběry. Často je nezbytné také sledovat funkci ledvin, zejména ztráty bílkovin močí.