Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Psincový kašel

25. 3. 2020

 

 

           Psincový kašel neboli infekční laryngotracheitida, je běžné onemocnění psů. Jedná se o zánět horních cest dýchacích, především hrtanu a průdušnice.

 

            Původců onemocnění je několik, nejčastěji se jedná o psí adenovirus 2 a virus parainfluenzy. Viry oslabená sliznice dýchacích cest je poté snáze napadnutelná bakteriemi, které dále zhoršují projevy onemocnění.

 

            K nakažení psa dochází vdechnutím kapének, které vznikají při kašli nemocných psů. Inkubační doba onemocnění je 2 až 12 dní. Predispozičními faktory je vysoká koncentrace psů na jednom místě, která je typická pro útulky, cvičiště, výstavy, psí hotely, chovné stanice a venčící louky. Ke vzniku onemocnění přispívá stres, klimatické změny, fyzická zátěž, chronická onemocnění a anatomická stavba lebky (tzv. krátkolebá plemena, např. mops, boxer, buldoček, pekinéz, bostonský teriér atd.). Postižená mohou být zvířata jakéhokoliv věku, ale nejčastěji jsou postiženi mladí psi.

 

            Nástup onemocnění je akutní, charakteristickým příznakem nemoci je suchý záchvatovitý kašel. Majitelé se často domnívají, že psovi zaskočilo do krku cizí těleso – bodlák, chlup, kost. Kašel se většinou dostaví při pobídnutím jedince k aktivitě (aport, radost, vítání, krmení). Suchý kašel často přechází ve vlhký, při kterém se v extrémních případech může pes až dusit a zvracet. Stav je provázen zrychleným dechem, výtokem z nosu a někdy zvýšenou teplotou.

 

            Při delším trvání se může přidružit hnisavý výtok z očí a nosu, zánět dolních cest dýchacích („zápal plic“).

 

            Správná diagnóza je založena na historii onemocnění (náhlý nástup potíží, možná expozice jiným zvířatům, nedostatečná vakcinace) a klinickém vyšetření.

 

            Z hlediska terapie je důležitý klidový režim po dobu aspoň 2 týdnů, léky proti zánětu, léky tlumící kašel a v případě vlhkého kašle pak léky, které pomáhají rozpouštět hlen, dále pak vitaminy na podporu imunitního systému. Někdy je potřebná i léčba antibiotiky.

 

            Onemocnění je velmi nakažlivé, nemocní psi jsou infekční, proto by neměli být v kontaktu s jinými psy.

 

            Preventivním opatřením je pravidelné očkování. To doporučujeme obzvláště u psů krátkolebých a u psů, kterým se onemocnění opakovaně vrací. Existuje speciální vakcína, která se kape přímo do nosu a vytváří slizniční imunitu. Ta chrání proti nakažení lépe než očkovací látky, které se aplikují injekčně pod kůži.

 

            Preventivním opatřením je pravidelné provádění ochranného očkování. Toto doporučujeme obvzláště u psů krátkolebých a u psů, kterým se onemocnění má tendenci vracet. Existuje speciální vakcína, která se kape přímo do nosu a vytváří slizniční imunitu a chrání proti nakažení lépe než očkovací látky, které se aplikují injekčně pod kůži.