Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Fixace psa v ordinaci

JAK SPRÁVNĚ DRŽET VAŠEHO MAZLÍČKA PŘI VYŠETŘENÍ

 

Jak se chovat při příchodu na veterinu jsme Vás již informovali v předchozím článku.

 

Nyní bychom Vám chtěli poradit, jak fixovat zvíře při jednotlivých veterinárních úkonech. Držení zvířete je povinností majitele, pokud je však Vaše zvíře hodně neklidné, naše sestřičky Vám s fixací vždy rády pomohou.

 

Pokud je Vaše zvíře nedůvěřivé k cizím lidem, nezapomeňte nám to, prosím, sdělit, abychom předešli případným komplikacím!

 

Zde je pro Vás tedy pár rad, jak na to:

 

 

OČKOVÁNÍ (a klinické vyšetření)

 

Každému očkování předchází kontrola zdravotního stavu Vašeho zvířete. Při této kontrole je třeba hlídat Vaše zvířátko, aby neseskočilo ze stolu a přidržovat jej během prohlídky.

 

Větší psy sice vyšetřujeme na zemi, ale i zde je nutné zamezit jim ve větším pohybu a docílit, aby stáli pokud možno klidně.

 

Na samotnou aplikaci očkovací látky, nebo jiných injekcí, klidné pacienty jen přidržíme, aktivnější jedince je občas nutno pevně obejmout jednou rukou kolem hlavy, kterou si majitel přitiskne k sobě a druhou rukou fixovat zezadu, aby necouvali. Injekce většinou aplikujeme do oblasti krku a lopatek.

 

 

ČIPOVÁNÍ

 

Aplikace čipu trvá vždy trochu déle, než očkování, nebo aplikace jiných injekcí, ale většina zvířat ji snáší dobře.

 

Čipuje se vždy na levou stranu krku. Svého mazlíčka natočíte levým bokem k aplikujícímu lékaři nebo sestřičce. Pokud je na stole, tak to znamená, že bude otočen hlavou ke dveřím. Stejně jako při očkování, přichytíte zvíře jednou rukou kolem krku a to tak, aby místo na krku, kam se mikročip umisťuje, zůstalo volné. Druhou rukou fixujete zvíře zezadu tak pevně, aby nebyl možný žádný pohyb (především couvání) pacienta.

 

 

STŘÍHÁNÍ DRÁPKŮ

 

Stříhání drápků není úkonem bolestivým, přesto si někteří naši zvířecí kamarádi myslí, že je to zbytečnost a své tlapky nám nepůjčí jen tak. I zde je tedy nutná fixace. Záleží na tom, jak je Váš kamarád trpělivý a ochotný s námi spolupracovat.

U většiny psů stříháme drápky ve stoje, kdy je fixace v podstatě obdobná, jako u očkování a čipování.

Menší pejsky, nebo třeba králíčky, morčata apod. většinou majitelé drží zády k sobě, kdy jednou rukou podepřou zadeček a druhou obejmou hrudník.

U neklidných králíčků, nebo pokud je vyjímečně potřeba stříhat drápky třeba u kočky, volíme někdy polohu, kdy pacienta necháme pouze ležet na bříšků a „půjčujeme“ si od něj jednotlivé packy. Majitel pak pouze „jistí“ pacienta, aby někam neodešel, případně drží kočičce hlavu, aby nezkusila veterinárního lékaře či sestřičku kousnout.

Některým opravdu velmi neklidným pacientům, většinou psům, musíme stříhat drápky vleže na boku. S položením pacienta Vám pomůže naše sestřička. Jak pejska poté přidržet se dočtete níže.

 

 

POLOHA NA BOKU

 

Fixaci Vašeho mazlíčka na boku využijeme např. při RTG vyšetření, vyšetření pohybového aparátu, ošetřování a obvazování končetin a někdy i u stříhání drápků.

S pokládáním na zem Vám samozřejmě vždy pomůžeme. Nejprve se domluvíme, na který bok chceme Vašeho mazlíčka položit. U větších psů majitel poté chytí zvířeti hrudní končetiny, veterinární personál pánevní a současně pak smekneme na stranu (podtrhneme zvířeti nohy). Vždy musíte dát největší pozor na to, aby se Váš mazlíček neuhodil do hlavy. Menší psy a ostatní zvířata pokládá většinou pouze veterinární personál, ale majitel opět hlídá hlavu zvířete. Poté si do jedné ruky chytnete obě hrudní končetiny, ukazováček máte mezi končetinami a předloktím tlačíte hlavu Vašeho mazlíčka do podložky. Druhou rukou obdobně chytíte končetiny pánevní. Nikdy nepodkládejte zvířeti hlavu svou rukou, bude se pak o to více snažit se zvednout. Někdy není třeba držet všechny končetiny, ale vždy musíte držet alespoň ty, které přiléhají k podložce (spodní nohy), protože na ty se Váš mazlíček bude snažit postavit. Pokud máte velkého psa, tak jedna osoba drží hrudní a druhá pánevní končetiny.

Jestliže je potřeba zvíře vyšetřit na obou bocích, vždy ho otáčíme přes břicho, NIKDY ne přes záda!

 

 

POLOHA NA ZÁDECH

 

Tuto polohu upotřebíme nejčastěji u klinického vyšetření břicha, sonografického vyšetření, vyjímečně u RTG vyšetření.

 

Zvířátko položíme na bok a z této polohy jej snadno přetočíme na záda. Majitel drží hrudní končetiny - v káždé ruce má jednu. Opět platí, že nesmíme podkládat hlavu svým předloktím. Naše sestřička pak drží pánevní končetiny. Proč to není naopak? Váš mazlíček bude mnohem klidnější, když uvidí svého páníčka, který ho může konejšivým hlasem uklidňovat.

 

 

POLOHA NA BŘIŠE

 

Poloha je užitečná při rentgenologickém vyšetření. Při této poloze potřebujeme, aby Váš chlupatý kamarád ležel jako sfinga. Zvířeti chytneme přední packy a vytahujeme je dopředu, zároveň druhou rukou tlačíme na zadní část těla.