Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Magnetoterapie

Magnetoterapie je jedna z možností fyzikální terapie. Využívá pozitivních biologických účinků nízkofrekvenčního pulzního magnetického pole na tkáně organismu.

 

Uplatnění v medicíně je široké. V humánních sférách se nejčastěji využívá u ortopedických a neurologických pacientů, u revmatických onemocnění a migrén, ale pozitivní efekt byl zaznamenán i u onemocnění dermatologických, stomatologických, poúrazových stavech, zhmožděnin a popálenin nebo například u prostatitidy. Ve veterinární medicíně se jeho příznivé působení využívá jako součást fyzioterapie např. u onemocnění degenerativních a vývojových onemocnění kloubů, u nehojících se fraktur, ruptury LCC nebo poranění měkkých tkání. Výborné výsledky byly zaznamenány také u řady dermatologických pacientů, např. atopiků.

 

Magnetické pole indukuje v exponovaných tkáních slabé elektrické proudy, čímž dochází ke změnám povrchových potenciálů a prostupnosti buněčných membrán. Výsledkem je zvýšené prokrvení tkání, a tím i lepší zásobení buněk živinami a rychlejší odvod metabolických zplodin. Magnetoterapie má efekt analgetický, protiedémový a protizánětlivý, dochází k odstranění svalového napětí, urychlení hojení, posílení a stabilizace kostní tkáně, posílení imunitního systému
a poskytuje úlevu od obtíží u chronických onemocnění. 

 

Samotné provedení magnetoterapie je zcela nenáročné. Magnetické pole nebolí ani nevyvolává žádné negativní pocity, vnímavější jedinci mohou cítit mírné prohřívání. Zdrojem magnetického pole je podle postiženého místa větší nebo menší podložka nebo torus (kruh). Zvířata proceduru snáší bez problémů, jen je nezbytné, aby vydržela hodinu v klidu sedět nebo ležet v blízkosti zdroje magnetického pole. Menší zvířata (např. kočky) mohou během léčby zůstat v přepravce nebo tašce. Pacienty, kterým byla magnetoterapie naordinována, čeká několik 60 minutových sezení. Aby byl efekt magnetoterapie dostatečný, je třeba absolvovat několik (doporučeno je alespoň 10) sezení ve stanovených intervalech - obvykle 1x denně nebo ob den. Budeme rádi, když se sezení zúčastníte s Vaším miláčkem a budete mu na blízku. Pokud to ale není ve Vašich časových možnostech, můžete nám Vaše zvíře svěřit a vyzvednout si ho ve stanovený čas. 

 

Stejně jako každá jiná léčebná metoda, má i magnetoterapie svoje indikace a není možné ji využít vždy. Existují dokonce situace, kdy se provádět nesmí - například pokud má pacient kardiostimulátor, při březosti, krvácivých stavech, akutních infekčních onemocnění nebo při některých nádorových onemocnění. Proto musí být vždy naordinována lékařem. Je to však metoda vysoce bezpečná, velmi dobře snášená a bez nežádoucích účinků. 

 

Výrobce zaručuje, že magnetické pole neinterferuje s čipem. Nemusíte se tak bát, že by došlo k jeho poškození. Pro telefony a jiné elektronické přístroje to tak neplatí a není vhodné je mít v blízkosti zdroje magnetického pole, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Rádi Vám je během terapie uschováme v bezpečné vzdálenosti.