Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Očkování králíků

Pro králíčky nabízíme očkování proti myxómatoze a moru, navíc pak také proti pasterelóze.

 

Myxomatóza a mor jsou onemocnění nebezpečná, většinou smrtelná a jsou přenášena bodavým hmyzem. Proto je rozhodně třeba očkovat i králíky chované striktně v domácnosti!

 

Původcem myxomatózy je poxvirus, přenáší se bodavým hmyzem či kontaktem s nemocným zvířetem pomocí sekretů. Myxomatóza má velmi rychlý průběh a vysoké procento úmrtnosti. Onemocnění se projeví zarudnutím spojivek, otokem víček a výtokem z očí, dále se přidává nechutenství, horečka a na hlavě a těle se začnou tvořit myxomatózní uzly. Králíček rychle hubne, dochází k namáhavému dýchání a sípání. Terapie se neprovádí, jedinou ochranou je preventivní očkování.

 

Původcem moru králíků je kalicivirus. K šíření choroby dochází přímým stykem nemocných králíků, infikovaným krmivem, vodou a bodavým hmyzem. Onemocnění má často extrémně rychlý průběh s výtokem krve z nosu a rekta, křečemi, hlasovými projevy s následným úhynem. Jediná prevence proti tomuto onemocnění je pravidelné očkování.

 

Proti myxomatóze a moru očkujeme králíčky vakcínou Pestorin Mormyx nebo Nobivac Myxo-RHD. První dávku dáváme po 6.-10.týdnu věku, další přeočkování se pak provádí 1x za 6 nebo 12 měsíců (dle zvolené vakcíny). Jelikož jsou obě onemocnění přenášena bodavým hmyzem, je rozhodně třeba očkovat i králíky chované striktně v domácnosti!

 

 

Pasterelóza je obtížně léčitelné bakteriální onemocnění způsobující především onemocnění dýchacích cest. Prevencí je očkování. Více o nemoci najdete na našem webu v samostatném článku.

 

Očkujeme přípravkem Pasorin-Ol, první očkování lze provést v 7.týdnech, za 3 týdny je třeba přeočkovat a dále se očkuje každých 6 měsíců. Jelikož je přípravek dostupný pouze ve velkém balení, zveme si na očkování majitele králíčků vždy v konkrétní den, termíny vyhlašujeme vždy v průběhu září/října a března/dubna.