Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Onemocnění prostaty

Prostata je přídatná pohlavní žláza složená ze 2 laloků, kterou mají samci psů a kocourů. Kocouři mají navíc ještě bulbouretrální žlázy, které mají podobnou funkci. Prostata se vyskytuje v blízkosti močového měchýře a obmyká močovou trubici. Je pod vlivem hormonu testosteronu a při jeho nedostatku (například po kastraci) se prostata zmenšuje.

 

S věkem může mít prostata tendenci se zvětšovat, jedná se o takzvanou benigní hyperplazii prostaty. Na rozdíl od mužů bývají hlavním příznakem tohoto problému obtíže při kakání. Zvětšená prostata totiž vyklenuje koncovou část trávicí trubice a znesnadňuje průchod trusu. Projevem je obvykle neproduktivní tlačení, a to může to vést k dalším problémům. Tento stav lze řešit buď medikamentózní léčbou, která se musí pravidelně opakovat, nebo kastrací, která je definitivním řešením. Kastrace je tedy i vhodným preventivním opatřením.

 

Mezi závažné komplikace silných nápinek patří perineální kýla, která se projevuje jako boule vedle zadečku. Jedná se o prolomení pánevní bránice, což je skupina svalů v oblasti pánve, a výhřez orgánů dutiny břišní do této oblasti (většinou jde o rektum nebo močový měchýř). Tento stav je nutné řešit operativně a součástí zákroku je i kastrace.

 

U psů je zánět močového měchýře téměř vždy doprovázen i zánětem prostaty pro jejich anatomickou blízkost. Jelikož prostata poskytuje bakteriím vhodné místo k úkrytu, je u nekastrovaných samců obvykle třeba delší terapie vhodnými antibiotiky, které pronikají do i prostaty. Může se jednat o velmi bolestivý stav.

 

Mezi další procesy související s prostatou se řadí cystické změny (vznik drobných dutinek naplněných tekutinou), tvorba abscesů, tumory na prostatě. Nádory prostaty jsou obvykle zhoubné a mají tendenci k tvorbě metastáz. Důležitá je tedy zejména prevence a včasný záchyt onemocnění.

 

Prostata se vyšetřuje rektálně a hodnotí se její velikost a symetrie, případně bolestivost. Velikost a strukturu lze zobrazit sonograficky.