Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Hypotyreóza psů a hypertyreóza koček

Štítná žláza se nachází na krku a produkuje hormony tyroxin a kalcitonin. V blízkosti se nachází i příštítná tělíska, která mají také endokrinní funkci. Hormon příštítných tělísek, tzv. parathormon a kalcitonin se podílí na metabolismu vápníku. Tyroxin (někdy označovaný T4) podporuje celkový metabolismus organismu, zjednodušeně řečeno urychluje spalování tuků, bílkovin a sacharidů, podněcuje jejich přeměnu na energii a zvyšuje aktivitu organismu.

 

Hypotyreóza je onemocnění spojené se snížením množstvím hormonu štítné žlázy dostupným pro organismus. Vyskytuje se zejména u psů ve věku 5 - 7 let, nicméně někdy jej pozorujeme i u psů mladších (př. 1 rok) i psů starších. Příčinou je obvykle podobně jako u lidí autoimunitní onemocnění, které vytváří v těle zánět vůči vlastním buňkám. Hlavním pozorovaným příznakem je celková slabost a unavitelnost psa, nechuť k pohybu, zimomřivost a vyhledávání teplejších míst. Dále často pozorujeme nekvalitní suchou a lámavou srst, která snadno vypadává. Nekvalitní může být i rohovina drápů a jejich snazší lámavost. Ačkoli zvíře nemá příliš chuť k jídlu, může mít tendenci k obezitě.  Pacienti mohou mít nižší teplotu organismu a sníženou tepovou frekvenci. S onemocněním mohou jsou spojeny i další obtíže, například poruchy pohlavního cyklu a snížené libido.

 

Onemocnění se diagnostikuje na základě klinických příznaků a vyšetření krve včetně stanovení hladin hormonů. Léčba je poměrně jednoduchá a spočívá v podávání tablet s obsahem hormonu štítné žlázy. Důležitá je ale pravidelná veterinární prohlídka včetně odběrů a měření hladin hormonu, zejména ze začátku, kdy je třeba správně nastavit podávanou dávku léků.

 

Zcela jiný případ je výskyt tohoto onemocnění u štěňat a koťat. Jedná se většinou o vrozený nedostatek tyroxinu (příčinou může být například porucha vývoje štítné žlázy). Nedostatek jódu v dnešní době je již spíše vzácnost. Závažnost tohoto onemocnění spočívá v potřebě tyroxinu pro rozvoj organismu, zejména nervové tkáně. U zvířat se tak projeví zaostáváním v růstu a někdy i mentální retardací, což se projeví obvykle ve schopnosti se učit a reagovat na podněty.

 

U koček zejména staršího věku se častěji setkáváme s onemocněním zcela opačného rázu - hypertyreózou. Projevuje se zbytněním štítné žlázy a nadměrnou tvorba hormonu štítné žlázy. Příčinou je obvykle nezhoubné bujení žlázy. Překotně zvýšený metabolismus vede k hyperaktivitě až nervóznímu chování, projevem může být i časté mňoukání. Ačkoliv je příjem krmiva normální až zvýšený, kočky jsou většinou naopak hubené a nepřibírají. Někdy se může projevovat také sníženou péčí o srst, vyšší teplotou, srdeční frekvencí a krevním tlakem. Zvýšené prokrvení ledvin může zlepšovat jejich funkci a maskovat tak již probíhající onemocnění ledvin.

 

Diagnostika spočívá v odhalení typických projevů a následně provedení krevních testů včetně stanovení hladin hormonů. Prohmatání oblasti krku někdy může odhalit zvětšenou štítnou žlázu. Medikamentózní terapie spočívá v podávání léků s antityroidními účinky, případně diety se sníženým obsahem jodu. Další možností je chirurgické odejmutí štítné žlázy. Operace v této oblasti je ale velmi náročná pro přítomnost velkých cév a dalších endrokrinních žláz. Další možnosti léčby, například radioterapie, jsou pro běžnou praxi zatím nedostupné. Při léčbě jsou důležité také pravidelné kontroly včetně vyšetření krve, zejména s důrazem na ledvinné parametry a samozřejmě hladinu tyroxinu.