Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Zánět dělohy /pyometra

Pyometra (hnisavý zánět dělohy)

 

Pyometra je velmi vážné život ohrožující onemocnění, kdy dochází k nahromadění hnisu a bakterií v děloze s následnou celkovou otravou (sepsí). Děložní rohy se z původní velikosti nepřesahující tloušťku lidského malíčku ani u největších psích plemen, zvětší na průměr 5 – 10 cm, i více. Představuje tedy potenciálně smrtelné onemocnění! U fen toto onemocnění patří k nejčastějším a nejvážnějším poruchám reprodukčního systému. Onemocnění není nakažlivé. Onemocnění často probíhá skrytě a majitelé jej obvykle odhalí až v rozvinutém stádiu.

 

Vznik

 

Pyometra vzniká jako komplikace nadměrné hormonální stimulace estrogenem a progesteronem, ke kterému dochází během a po hárání. Zánět dělohy se vyskytuje především u fen středního a vyššího věku. Dále pak po aplikaci estrogenů (umělé přerušení gravidity, oddálení říje), při odumření plodu v děloze, při zadrženém lůžku po porodu,...

 

Projevy

 

Příznaky se obvykle objevují 1 – 3 měsíce po hárání. Můžeme pozorovat zvýšené pití a močení, snížení chuti k jídlu, zvracení. Později lze pozorovat i apatii, únavu, hubnutí, průjem, slabost pánevních končetin. Tělesná teplota může být dlouho normální! Někdy můžeme pozorovat výtok z pochvy. Ten je růžovočervený, hnědočervený nebo hnisavě žlutý, žlutozelený a většinou zapáchá. Fenka si pak častěji olizuje vulvu.

 

Diagnostika

 

K diagnostice využíváme anamnestické údaje, klinické vyšetření, sonografické vyšetření, vyšetření poševního výtěru, ev. RTG. Vhodné je vyšetření krevního obrazu a biochemický rozbor krve. Stav je třeba odlišit od abnormální říje, gravidity, abortu, patologických stavů v pochvě a močovém ústrojí atd.

 

Terapie

 

Léčba vyžaduje stabilizaci vnitřního prostředí podáváním infúzních roztoků a omezení rozvoje celkové bakteriální infekce podáváním antibiotik. Pyometru je možno řešit chirurgicky (operací) nebo konzervativně podáváním léků. Chirurgické řešení se používá u uzavřené pyometry, u starších fen a v pokročilých stavech onemocnění. Je doporučitelné i ve většině ostatních případů z důvodů většího bezpečí pacietek. Konzervativní léčba připadá v úvahu u mladých fen, kde má majitel zájem na zachování plodnosti, podmínkou je otevřená forma. Cílem je vypuzení patologického obsahu z dělohy. K tomu se používá opakovaná aplikace hormonálních injekcí. Tato má ale nežádoucí vedlejší účinky, jako neklid, zrychlený dech, slinění, zvracení či průjem. Konzervativní léčba bohužel ne vždy zabírá a pokud ano, onemocnění se často s dalším háráním vrací.

 

Prognóza

 

Pokud je léčba zahájena včas, je prognosa u chirurgického řešení dobrá. Pokud majitel přivede fenu až v pokročilém stavu, je prognóza dubiózní (nejistá). Úspěšnost konzervativní terapie se pohybuje kolem 65 – 70 % a onemocnění se může kdykoli opakovat, proto se doporučuje nakrýt fenu hned při další říji a 28. den po krytí přivést fenu k sonografickému vyšetření pro potvrzení gravidity a vyloučení pyometry.