Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Nádory mléčné žlázy

Nádorové onemocnění mléčné žlázy

 

            Více než polovinu všech nádorových onemocnění u fen tvoří nádory mléčné žlázy. Vzhledem k lokalizaci, jsou snadno odhalitelné a pokud jsou řešené včas, tak i dobře léčitelné.

 

            Vznik a vývoj tumorů může být podmíněn geneticky, ale velký vliv má především stimulace pohlavními hormony samic (estrogeny, progesteron, prolaktin). U psů - samců se tumory mléčné žlázy vyskytují ojediněle. Velkým rizikovým faktorem opakovaná falešná březost a opakovaná hormonální léčba na ovlivnění pohlavního cyklu. Průměrný věk výskytu nádorů mléčné žlázy je 8-9 let.

            Více než polovina změn je lokalizována v posledních dvou párech mléčné žlázy.

            Poměr zhoubných a nezhoubných novotvarů mléčné žlázy u fen je zhruba 1:1. U koček je 80-90% nádorů mléčné žlázy zhoubných a převažuje postižení předních oddílů, nádory u nich bývají agresivní, prorůstají do okolních tkání a otevírají se na povrch (ulcerují).

 

            Nádory mléčné žlázy jsou tuhé, zpravidla nebolestivé, postupně se zvětšujících hladké nebo hrbolaté útvary. Nádory větších rozměrů často ve svém středu odumírají, dochází k vytvoření zánětlivého ložiska (abscesu), které se později může otevřít na povrch útvaru (ulcerace - kůže nad nádorem praskne).

 

            Pomalu rostoucí dobře ohraničené a pohyblivé nádory bývají benigní (nezhoubné), rychle rostoucí a neohraničené naopak maligní (zhoubné). Na základě klinického vyšetření a prohmatání útvaru ale nelze jednoznačně benigní a maligní proces odlišit! Definitivní diagnózu přinese až histopatologické vyšetření (vyšetření tkáně tumoru pod mikroskopem). Orientačně nám může charakter procesu přiblížit cytologické vyšetření (odběr několika buněk tenkou jehlou a posouzení pod mikroskopem).

            Zhoubné nádory mají schopnost metastazovat (vytvářet prostřednictvím krevních a mízních cév odloučené nádorové bujení v jiných orgánech). Nejčastějším místem výskytu metastáz z tumorů mléčné žlázy jsou mízní uzliny a plíce, dále játra, ledviny, srdce, mozek, slezina, kosti. Z důvodu častého výskytu plicních metastáz je nedílnou součástí předoperačního vyšetření i rentgen hrudníku. Pokud na snímku odhalíme metastázy, je prognóza většinou nepříznivá. Vhodné je i laboratorní vyšetření krve, případně sonografické vyšetření orgánů dutiny břišní.

 

            Metodou volby při léčbě je chirurgická terapie, rozsah odejmutí mléčné žlázy, resp. celé lišty záleží na více okolnostech a volí jej veterinární lékař (čím více, tím lépe).

Terapií první volby je chirurgické odstranění nádoru. Je možné odstranit pouze tumor (lumpektomie), část mléčné lišty (parciální mastektomie) anebo celou mléčnou lištu (totální mastektomie) - postup je volen dle konkrétního případu. Zároveň doporučujeme fenu či kočku vykastrovat.

 

            Pokud histologickým vyšetřením zjistíme benigní tumor, je prognóza dobrá až nejistá, u maligních nejistá až nepříznivá. Je vhodné fenku zkontrolovat měsíc po operaci a následně čtvrtletně po dobu prvního roku.

 

            Nejvhodnější prevencí vniku nádorů na mléčné žláze je u psů včasná kastrace. Kastrace feny před prvním či po prvním hárání snižuje pravděpodobnost výskytu nádoru na mléčné žláze na minimum (1-8%). U nekastrovaných fen je vhodné kontrolovat mléčné žlázy po každém hárání, po falešné březosti. Pokud se objeví tvrdé útvary, je nutné konzultovat stav s veterinářem.