Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Kastrace kočka

Informace pro klienty - kastrace kočky

 

PŘED ZÁKROKEM:

 

1) Na operační zákrok je třeba se objednat. To lze učinit osobně, telefonicky, výjimečně e-mailem.

 

Termín operace: ...................................

 

2) U některých pacientů je vyžadováno také předoperační vyšetření. Velké předoperační vyšetření zahrnuje klinické vyšetření, rtg snímek, odběr a vyšetření krve, vyšetření markeru srdečního onemocnění NT-proBNP. Toto vyšetření lze provést 1 a více dní před operačním zákrokem. Odběr a vyšetření krve lze provést v den zákroku.

 

Termín předoperačního vyšetření: ........................................

 

3) Před zákrokem je třeba dodržet 6-12 hodin hladovku a 1-2 hodiny před zákrokem je nutné zamezit přístupu k vodě. Je vhodné přinést vlastní deku nebo ručník z domova na přikrytí. Kočku přinést v přepravce.

 

3) Abychom se mohli Vašemu zvířátku plně věnovat, je nezbytné, abyste na objednaný zákrok přišli včas v udanou hodinu. Pokud to z jakéhokoliv důvodu nebude možné, prosím, zavolejte nám a určitě se budeme schopni s Vámi domluvit na řešení.

 

4) Poté, co přijdete na zákrok, kočku si klinicky vyšetříme. Pokud je kočička klinicky v pořádku, domluvíme si s Vámi termín vyzvednutí (4 a více hodin po zákroku, aby se kočka budila s námi pod dohledem) a Vy odcházíte. Proč neuspáváme pacienty s Vámi? Snažíme se, aby vše probíhalo v klidu, za co nejnižší spotřeby anestetik a bez zbytečného otálení. Vaše kočka po Vás po Vašem odchodu chviličku bude tesknit, ale pak si na nás zvykne a podle našich zkušeností pak i lépe snáší úvod do anestezie. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, nemusíme dělit naši pozornost mezi majitele a pacientku, ale věnujeme 100% naší pozornosti Vašemu zvířeti.

 

Termín vyzvednutí zvířete: ..........................................

 

ZÁKROK:

 

1) Po úvodu do anestezie kočku položíme na záda, oholíme bříško a vydezinfikujeme operační pole. Pokud víte, že má Vaše zvíře alergii na jod, nezapomeňte nás na to upozornit! Zatímco sestřička chystá operační sál, nástroje a umisťuje kočičku do správné polohy vhodné k operaci, veterinární lékařka se již myje speciálními roztoky a chystá se tak přímo k zákroku. Ihned po umístění pacienta do správné operační polohy pak může doktorka začít s operací, čímž šetříme zvířátku čas a anestezie je tak co nejkratší.

 

2) Chirurgický řez je veden ve středu bříška kousek pod pupíkem. Kastrace kočky spočívá v operativním vyjmutí obou celých vaječníků a dělohy a následném sešití bříška ve třech vrstvách.

 

3) Po dokončení operace je kočka umístěna do hospitalizačního boxu s vyhřívanou podložkou a přikryta. Samozřejmostí je podání infuzních roztoků, antibiotická clona a léky proti bolesti. Následně bedlivě sledujeme, zda se pacientka z anestezie dobře budí.

 

4) I přesto, že děláme vše, co je v našich silách, abychom předešli nebo omezili rizika a komplikace, které souvisí s anestezií nebo samotným zákrokem, může dojít ke komplikacím. Při řešení těchto komplikací se může navýšit cena předpokládaného zákroku. V extrémních případech může dojít i k úhynu pacienta, toto riziko je však velmi malé.

 

CO DOMA:

 

1) Poté, co přijdete domů, dejte kočičku na teplé a klidné místo na zem. Pokud se kočička nebrání, tak ji přikryjte a můžete k ní pod dekou přiložit PET-lahve naplněné teplou vodou. Zamezte jí dnes v přístupu na vysoká místa. Reakce jsou díky anestetikům zpomalené a hlavně nepředvídatelné, na vysokých místech by kočka mohla buď uvíznout, nebo z nich spadnout a zranit se. Venkovní kočky nepouštějte ven! Od druhého dne se může kočka normálně pohybovat po bytě, rána je sešita pevně a nepraskne.

 

2) Během anestezie kočičky spí s otevřenými víčky, proto mají oči namazané mastičkou proti vyschnutí rohovky. Očí si nemusíte nijak všímat, během pár hodin mast z očí vymizí sama.

 

3) K vodě nechte kočce volný přístup ihned po příchodu domů, ale nenuťte ji pít (má zpomalený polykací reflex, mohla by vodu vdechnout).

 

4) Nažrat své kočičce dejte zhruba za 4 hodiny po příchodu z ordinace v množství cca 1/5 běžné denní porce, pokud porci s chutí sní a nebude zvracet, krmte takto po menších porcích. I druhý den raději krmte vícekrát denně menší porce.

 

5) Kočka může 1-2x zvracet, což je normální reakce na anestetika. Většinou k tomu dochází u zvířat, která zvracela již při úvodu do anestezie a na tento fakt Vás upozorníme.

 

6) Kočička dostala léky proti bolesti a proti zánětu, ale samozřejmě bolest v prvních dnech cítit trochu může. Nemusíte se ale bát ji opatrně zvedat a přenášet, hojení rány tím jistě neohrozíte.

 

7) Rána je šita ve třech vrstvách, povrch rány je kryt plastickým zeleným/stříbrným obvazem, který se časem (cca 10 dní) odrolí. Ránu je nutné chránit. Kočkám dáváme pruban (elastickou síťku) anebo plastový límec, případně kombinaci obojího. Tyto pomůcky by kočka měla mít na sobě neustále. Pruban i límec by se měly připevnit na krku pomocí obojku, proto si ho, prosím, nezapomeňte vzít s sebou. Pokud obojek nemáte, nasadíme kočičce obojek od nás. Límec doma nezkracujte. Ochrana rány je nutná, rána svědí a kočka by si ji drsným jazykem mohla rozlízat, vnést do ní infekci a v krajním případě si i vylízat stehy. Ve slinách zvířat sice opravdu je „desinfekční“ látka, ale v tlamě má Vaše kočka spousty bakterií, které žijí na zubním plaku na zubech a ty by kočička jazykem na ránu snadno přenesla. Zánět rány z důvodu olízání je jedna z vůbec nejčastějších pooperačních komplikací, které se ale lze vhodnou ochranou rány snadno vyhnout. Pokud si kočka do rány zanese infekci, je v krajním případě nutné ji znovu uvést do anestezie a provést reoperaci okrajů rány.

 

8) Druhý den po kastraci přijďte na kontrolu. V případě, že bude vše v pořádku, propustíme Vaše zvířátko již definitivně do domácího ošetření. O ránu není třeba se nijak starat, jen ji 1x denně zkontrolujte. V případě mokvání, výtoku sekretu, zarudnutí, zduření či náhlého zmizení zelené/stříbrné barvy neváhejte a přijďte na kontrolu.

 

Termín kontrolního vyšetření: .......................................

 

10) Na vyjmutí stehů chodit nemusíte, ránu šijeme vstřebatelným materiálem vnitřním stehem. Pruban/límec můžete sejmout za 7-12 dní po operaci.

 

V případě jakýchkoli obtíží neváhejte a kontaktujte nás!

 

CO POZDĚJI:

 

Po úplném zhojení rány nemá kastrovaná kočička jakákoli omezení. Pouze mají kastrovaná zvířata sklony k obezitě, doporučujeme přejít po kastraci na krmivo určené pro kastrované kočky. Rádi Vám v této oblasti poradíme.