Donovalská 1659/32, Praha 4 - Chodov, Tel.: 222 946 014, 775 553 559, klinika@veterinadonovalska.cz

Ordinační hodiny: PO-PÁ 8-20 hod, SO 9-12 hod, NE 16-19 hod

Kastrace fena

Informace pro klienty - kastrace feny

 

PŘED ZÁKROKEM:

 

1) Na operační zákrok je třeba se objednat. To lze učinit osobně, telefonicky, výjimečně e-mailem.

 

Termín operace: ...................................

 

2) U některých pacientů je vyžadováno také předoperační vyšetření. Velké předoperační vyšetření zahrnuje klinické vyšetření, 2 rtg snímky, ekg, vyšetření moči, odběr a vyšetření krve. Toto vyšetření lze provést 1 a více dní před operačním zákrokem. Odběr a vyšetření krve lze provést v den zákroku.

 

Termín předoperačního vyšetření: ........................................

 

3) Před zákrokem je třeba dodržet 6-12 hodin hladovku (dle velikosti feny) a 1 hodinu před zákrokem je nutné zamezit přístupu k vodě. Je vhodné přinést vlastní deku nebo ručník z domova na přikrytí.

 

4) Abychom se mohli Vašemu zvířátku plně věnovat, je nezbytné, abyste na objednaný zákrok přišli včas v udanou hodinu. Pokud to z jakéhokoliv důvodu nebude možné, prosím, zavolejte nám a určitě se budeme schopni s Vámi domluvit na řešení.

 

5) Poté, co přijdete na zákrok, fenku si klinicky vyšetříme. Pokud je zvíře klinicky v pořádku, domluvíme si s Vámi termín vyzvednutí (4 a více hodin po zákroku, aby se fenka budila s námi pod dohledem) a Vy odcházíte. Proč neuspáváme pacienty s Vámi? Snažíme se, aby vše probíhalo v klidu, za co nejnižší spotřeby anestetik a bez zbytečného otálení. Vaše fenka po Vás po Vašem odchodu chviličku bude tesknit, ale pak si na nás zvykne a podle našich zkušeností pak i lépe snáší úvod do anestezie. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, nemusíme dělit naši pozornost mezi majitele a fenku, ale věnujeme 100% naší pozornosti Vašemu zvířeti.

 

Termín vyzvednutí zvířete: ..........................................

 

ZÁKROK:

 

1) Po úvodu do anestezie fenka dostane do tlapky kanylu a dále je anestezie vedena přesným dávkováním anestetik do žíly dle potřeby a je tak dosaženo ideální hloubky spánku. Nitrožilní kanylu vyndáváme až druhý den při kontrolním vyšetření.

 

2) Fenku poté položíme na záda, oholíme bříško a vydezinfikujeme operační pole. Pokud víte, že má Vaše zvíře alergii na jod, nezapomeňte nás na to upozornit! Zatímco sestřička chystá operační sál, nástroje a umisťuje fenu do správné polohy vhodné k operaci, veterinární lékařka se již myje speciálními roztoky a chystá se tak přímo k zákroku. Ihned po umístění fenky do správné operační polohy pak může doktorka začít s operací, čímž šetříme zvířátku čas a anestezie je tak co nejkratší.

 

3) Chirurgický řez je veden ve středu bříška kousek pod pupíkem. Kastrace feny spočívá v operativním vyjmutí obou celých vaječníků a dělohy a následném sešití bříška ve třech vrstvách.

 

4) Po dokončení operace je fenka umístěna do hospitalizačního boxu s vyhřívanou podložkou a přikryta. Samozřejmostí je infuzní terapie, antibiotická clona a léky proti bolesti. Následně bedlivě sledujeme, zda se fenka z anestezie dobře budí.

 

5) I přesto, že děláme vše, co je v našich silách, abychom předešli nebo omezili rizika a komplikace, které souvisí s anestezií nebo samotným zákrokem, může dojít ke komplikacím. Při řešení těchto komplikací se může navýšit cena předpokládaného zákroku. V extrémních případech může dojít i k úhynu pacienta, toto riziko je však velmi malé.

 

CO DOMA:

 

1) Poté, co přijdete domů, dejte fenku na teplé a klidné místo na zem. Pokud se fena nebrání, tak ji přikryjte a můžete k ní pod dekou přiložit PET-lahve naplněné teplou vodou. Zamezte fence dnes v přístupu na postel, pohovku, křeslo. Reakce jsou díky anestetikům zpomalené a hlavně nepředvídatelné, fenka by z nábytku mohla snadno spadnout a zranit se. Venčení dnes provádějte jen nezbytně nutnou dobu a na vodítku. Fena se po anestezii může leknout podnětů, které by jí normálně nevadily, a mohla by Vám třeba vběhnout pod jedoucí auto. Od druhého dne může pes normálně chodit po schodech, chodit ven, rána je sešita pevně a nepraskne. Pokud Vaše fenka projevuje bolestivost, raději ji ze schodů a do schodů pár dní noste. Samozřejmostí je až do vyjmutí stehů dodržení klidovějšího režimu - pohyb by měl být kontrolovaný, procházky kratší, nechoďte na cvičák a psí závody.

 

2) Během anestezie psi spí s otevřenými víčky, proto mají oči namazané mastičkou proti vyschnutí rohovky. Očí si nemusíte nijak všímat, během pár hodin mast z očí vymizí sama.

 

3) K vodě nechte feně volný přístup ihned po příchodu domů, ale nenuťte ji pít (má zpomalený polykací reflex, mohla by vodu vdechnout).

 

4) Nažrat své fence dejte zhruba za 4 hodiny po příchodu z ordinace v množství cca 1/5 běžné denní porce, pokud porci s chutí sní a nebude zvracet, krmte ji takto po menších porcích. I druhý den raději krmte vícekrát denně menší porce. Někdy se stává, že fenky den po operaci nechtějí přijímat potravu, tento stav může být normální.

 

5) Fena může 1-2x zvracet, což je normální reakce na anestetika. Většinou k tomu dochází u fen, které zvracely již při úvodu do anestezie a na tento fakt Vás upozorníme.

 

6) Fenka dostala léky proti bolesti a proti zánětu, ale samozřejmě bolest v prvních dnech cítit trochu může. Nemusíte se ale bát ji opatrně zvedat a přenášet, hojení rány tím jistě neohrozíte.

 

7) Povrch rány je kryt plastickým zeleným/stříbrným obvazem, který se časem (cca 10 dní) odrolí. Ránu je nutné chránit. Fenkám dáváme pruban (elastickou síťku) anebo plastový límec, případně kombinaci obojího. Tyto pomůcky by fena měla mít na sobě neustále. Pruban i límec se musí připevnit na krku pomocí obojku, proto si ho, prosím, nezapomeňte vzít s sebou. Pokud obojek nemáte, nasadíme fence obojek od nás. Límec doma nezkracujte. Ochrana rány je nutná, rána svědí a fenka by si ji jazykem mohla rozlízat, vnést do ní infekci a v krajním případě i vylízat stehy. Ve slinách psů sice opravdu je „desinfekční“ látka, ale v tlamě má Vaše fenka spousty bakterií, které žijí na zubním plaku na zubech a ty by fenka jazykem na ránu snadno přenesla. Zánět rány z důvodu olízání psem je jedna z vůbec nejčastějších pooperačních komplikací, které se ale lze vhodnou ochranou rány snadno vyhnout. Pokud si fenka do rány zanese infekci, je v krajním případě nutné ji znovu uvést do anestezie a provést reoperaci okrajů rány.

 

8) Druhý den po kastraci přijďte na kontrolu. V případě, že bude vše v pořádku, vyjmeme kanylu a místo přelepíme náplastí. Tuto náplast sundejte zhruba za 2 hodiny. O ránu není třeba se nijak starat, jen ji 1x denně zkontrolujte. V případě mokvání, výtoku sekretu, zarudnutí, zduření či náhlého zmizení zelené/stříbrné barvy neváhejte a přijďte na kontrolu.

 

Termín kontrolního vyšetření: .......................................

 

10) Za 10 dní přijďte na vyjmutí stehů. Pruban/límec můžete sejmout 1-2 dny po vyndání stehů.

 

Termín vyjmutí stehů: ............................................

 

V případě jakýchkoli obtíží neváhejte a kontaktujte nás!

 

CO POZDĚJI:

 

Po úplném zhojení rány nemá kastrovaná fenka jakékoli omezení. Pouze mají kastrovaná zvířata sklony k obezitě, doporučujeme přejít po kastraci na krmivo určené pro kastrované feny. Rádi Vám v této oblasti poradíme.